Ben jij een echte handige Harry? Dan is de kans groot dat je regelmatig je gereedschapskoffer uit de berging haalt om thuis een klusje te klaren. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je eigen veiligheid altijd op de eerste plaats staat, want een ongeluk is snel gebeurd. Of je nu een ervaren klusser bent of net begint, hier zijn vijf handige tips om ervoor te zorgen dat je klussen niet alleen goed, maar ook veilig worden uitgevoerd!

Ken je gereedschap en materialen

Voordat je zelfs maar begint met een project, is het erg belangrijk dat je vertrouwd raakt met de gereedschappen en materialen die je gaat gebruiken. Lees dus steeds de handleidingen en instructies zorgvuldig door, zodat je begrijpt hoe elk gereedschap werkt en welke veiligheidsmaatregelen je eventueel moet nemen. Zeker wanneer je een nieuwe gereedschapset voor de eerste keer gebruikt is dit aangeraden! Vergeet ook niet de juiste beschermende uitrusting, zoals veiligheidsbrillen en handschoenen, te dragen om jezelf nog beter te beschermen. Deze kan je (online) kopen bij Datona.

Plan en organiseer

Elke klusser weet dat een goed begin het halve werk is! Neem steeds voldoende de tijd om je project zorgvuldig te plannen en te organiseren voordat je aan de slag gaat. Daarnaast is het ook slim om ervoor te zorgen dat je alle benodigde materialen en gereedschappen binnen handbereik hebt en dat je voldoende ruimte hebt om veilig te werken. Zo vermijd je weer wat onnodige stress, wat je helpt om ongelukken te voorkomen.

Werk in een goed verlichte ruimte

Goede verlichting is super belangrijk tijdens het klussen. Wanneer de ruimte slecht verlicht is, vergroot het risico op ongevallen aanzienlijk, omdat je dan niet goed ziet waar je mee bezig bent. Zorg dus altijd voor voldoende natuurlijk licht en gebruik indien nodig extra lampen om je werkplek goed te verlichten.

Opgeruimd staat netjes

Tijdens het klussen is het belangrijk om je gereedschap steeds goed op te ruimen wanneer je het niet gebruikt. Laat hamers, beitels, schroevendraaiers en dergelijke nooit slingeren maar steek ze terug in je lege gereedschapswagen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je er vroeg of laat over struikelt, iets laat vallen of dat je gereedschap kwijt bent net wanneer je het nodig hebt.

Volg stapsgewijze instructies

Het kan verleidelijk zijn om te proberen om een klus op instinct te klaren, om gewoon te doen wat je zelf denkt wat goed is. Nochtans is het volgen van stapsgewijze instructies van groot belang voor je veiligheid. Elk project heeft namelijk een bepaalde volgorde van stappen om te volgen, en deze zijn vaak ontworpen om gevaren te minimaliseren. Neem dus de tijd om de instructies te begrijpen voordat je begint en volg ze altijd nauwkeurig op!